Artikelen

Bezoek Breda: Defensie centraal

Vele leden bezochten het praalgraf

Overige foto's Breda

Op 14 juni wordt de VOP dit jaar via een videoboodschap door burgemeester Depla ontvangen in het Oude stadhuis op de Markt van Breda. Na een korte introductie door voorzitter Jan Kees Wiebenga is het woord aan oud-commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif, heel bekend als commentator over Oekraïne.
Na de lunch steekt het gezelschap de straat over en brengt een saluut aan het praalgraf van Engelbregt II, heer van Breda, voorvader van Willem van Nassau, later Oranje. Vandaar naar de KMA. Op de KMA is de Nederlandse defensie-academie met alle staf gevestigd alsmede het beroepsonderwijs voor land, lucht en marechaussee, deels ook voor marine. De defensie-academie leidt jaarlijks ongeveer 700 cadetten en cursisten op tot officier met militaire en vaktechnische opleidingen en vorming.
De presentatie en boeiende discussie werden gevolgd door een historische rondleiding door het Kasteel, dat stamt uit de 14e eeuw, dat in 1503 in handen kwam van Engelbregt I van Nassau, begin van de geschiedenis met de Nassaus en later de Oranjes. In 1667 werd hier de Vrede van Breda getekend, het einde van 2e Nederlands-Engelse oorlog. In 1826 stelde Koning Willem I het Kasteel ter beschikking van de KMA. Het bevat nog een beperkt aantal fraaie reminiscenties uit het verleden en het geheel ademt nog steeds de verbondenheid tussen het Kasteel en Oranje. De zonovergoten dag wordt als vanouds afgesloten met een drankje en hapje bij de KMA.

Een inhoudelijk verslag van de dag leest u in Nestor 114.


Politiek is een vak: deel 2
05jul

Politiek is een vak: deel 2

Politiek is een vak. Deel Twee. Als vervolg op het eerste deel van deze serie volgen nu vier gesprekken met de oud-parlementsleden....

TNO: transities en vernieuwingen
26mei

TNO: transities en vernieuwingen

Overige foto's Op 11 mei bezocht de VOP  TNO. Het begon met een fascinerend panorama van grensverleggende ontwikkelingen van Susan...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen